Παρουσίαση περιβαλλοντικού υλικού-Επανατροφοδότηση περιστεριώνα
Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Life, που υλοποιείται από τον Δήμο Άνδρου με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, παρουσίαση του Περιβαλλοντικού υλικού, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο-Λύκειο Κορθίου.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σπουδαιότητα των υγροτόπων στο φυσικό περιβάλλον του νησιού, καθώς και για τα βασικά στοιχεία κάθε υγρότοπου, αλλά και για τις δράσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της προστασίας τους. Επίσης για τις δράσεις που έχουν προγραμματισθεί και θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.
Η συνάντηση του Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε σε φυσικό χώρο και συγκεκριμένα στον υγρότοπο του Όρμου Κορθίου, που βρίσκεται στην παραλία Μύλος, ενώ μετά τη λήξη της ενημέρωσης ακολούθησαν δραστηριότητες. Παράλληλα, οι μαθητές του Λυκείου επισκέφθηκαν το κέντρο ενημέρωσης του LIFE, στον Όρμο, όπου πληροφορήθηκαν για το αντικείμενο του προγράμματος και τις δράσεις του, ενώ παρακολούθησαν το βίντεο πάνω στο οποίο κάλυψαν απορίες και συζήτησαν για το πώς βλέπουν την αξιοποίηση του προγράμματος προς όφελος του περιβάλλοντος και του νησιού.
Λίγες ημέρες ενωρίτερα, το διήμερο 21 και 22 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού σχολείου Μπατσίου επισκέφθηκαν την έκθεση του LIFE, που λειτούργησε όλο το καλοκαίρι στο Μπατσί, και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και τις δράσεις προστασίας του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του LIFE ΑΝΔΡΟΣ ολοκλήρωσε την παράδοση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος σε όλα τα σχολεία του νησιού, ενημερώνοντας τους εκπαιδευτικούς για τη σημασία του και τις δράσεις του, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος της Άνδρου.
Το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου και σε συνεργασία με την ANIMA, η ομάδα LIFE ΑΝΔΡΟΣ παρέλαβε από αυτήν περιστέρια και επανατροφοδότησε τον περιστεριώνα που βρίσκεται στην περιοχή της Καππαριάς. Πρόκειται για έναν από τους τρεις συνολικά περιστεριώνες που αποκαταστάθηκαν και επαναλειτουργούν στην Άνδρο, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE. Οι περιστεριώνες αποτελούν μία παραδοσιακή πρακτική που παρείχε στο παρελθόν στον ιδιοκτήτη τους ποσότητα τροφής και κυρίως λιπάσματος. Με τη συγκεκριμένη δράση ενθαρρύνεται η επαναλειτουργία και η χρήση των παλιών περιστεριώνων του νησιού, σε μια προσπάθεια προστασίας και διασώσής τους.